.:Çağdaş ÖNEN:.

Çağdaş'ın Bakış Açısı


2008-2009 sezonunu UEFA Avrupa Ligi vizesini alarak 5.sırada bitirdik. Her anlamda başarısız geçen bir sezonun ardından Avrupa Ligi’ne katılıyor olmak en azından bir teselli oldu. Peki Galatasaray’ın yaptığı yanlışlardan ‘Liderlik’ üzerine nasıl dersler alınmalı onları inceleyelim…

Sezon başı Avrupa çapında önemli futbolcuları bir araya getiren Galatasaray, böylesine önemli bir malzemeyi futbol bilgisi şüpheli Skibbe’nin eline teslim etti. İlk blog yazımda Steve Jobs’tan bahsetmiştim. Jobs, Apple’da daima alanında en başarılı kişilerle çalışmış, şirket bünyesinde bu kriterlere uygun kişiler yoksa başka şirketlerden yüksek miktarda hisse opsiyonu ve yan imkanlar sunarak onları Apple’a transfer etmiş. Apple’ın başarısının bir diğer sebebi en iyileri bir araya getirmesi ve Jobs’un liderlik yaklaşımıyla onlardan bir harmoni yaratmasıdır. Şu durumda elinizde çok iyi bir orkestra olabilir ama ortaya çıkacak eser maestronuzun yeteneği kadardır.
Başarısızlığın bir diğer nedeni, Galatasaray’ın futbol yönetimini profesyonellere delege edememesidir. Adnan Sezgin iyi bir Galatasaraylı olabilir ama her şeyi kontrol etme ve teknik direktörü yönetme ısrarı, yaptığı seçimlerde yanlış üstüne yanlış yapmasına sebep olmuştur. İyi bir lider ekibindeki ilgili kişilere işi delege etmeyi bilen kişidir. Yanlış gördüğü noktalarda, bu kişilere gerekli uyarıları yapar ve sürecin düzeltilmesi sürecini de aynı şekilde delege eder. O zaman Galatasaray yeni sezonda mutlaka bir profesyonel futbol yöneticisini ekibe getirmeli, bu kişi teknik direktörle yakın bir şekilde çalışmalıdır. Benim ısrarla bu pozisyon için önerim Can Çobanoğlu.

Bilgi Üniversitesi’nde MBA yaparken ‘Applied Leadership’ dersinde bir sunum yapmıştım. Bu sunumda iyi bir liderde olması gereken 3 özelliği şöyle sıralamıştım:
- Hardwork (Çok çalışma)
- Patience (Sabır)
- Commitment (Bağlılık)

Galatasaray, 4 sene üst üste şampiyonluk kazandıktan sonra UEFA ve Süper Kupa’yı kazanmıştı. Bu başarılar bir süreç içerisinde gelmişti. Bu sene kupayı alan Shaktar Donetsk, 5 yıllık bir program sonucunda kupaya uzandı. Galatasaray, vizyoner bir teknik direktör, profesyonel bir yönetici ile uzun vadeli bir planlama yaparak ama en önemlisi istenilen hedefe bağlı kalıp sabrederek ve çok çalışarak aynı başarılara ulaşacaktır. Yeter ki geçmiş hatalar tekrarlanmasın…

Add to Technorati Favorites